CODEXIS® Přihlaste se ke svému účtu
CODEXIS® ... 101/2007 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů Čl. I

Čl. I

101/2007 Sb. Vyhláška, kterou se mění vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění pozdějších předpisů

Čl. I

Vyhláška č. 113/2005 Sb., o způsobu označování potravin a tabákových výrobků, ve znění vyhlášky č. 368/2005 Sb. a vyhlášky č. 497/2005 Sb., se mění takto:

1. V poznámce pod čarou č. 2 se na konci textu doplňují tyto věty:

"Směrnice Komise 2006/142/ES ze dne 22. prosince 2006, kterou se mění příloha č. IIIa směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES, obsahující seznam složek, které musejí být vždy uvedeny na etiketách potravin.

Směrnice Rady 2006/107/ES ze dne 20. listopadu 2006, kterou se z důvodu přistoupení Bulharska a Rumunska upravují směrnice 89/108/EHS týkající se hluboce zmrazených potravin určených k lidské spotřebě a směrnice Evropského parlamentu a Rady 2000/13/ES týkající se označování potravin, jejich obchodní úpravy a související reklamy.".

2. Poznámka pod čarou č. 5 zní:

------------------------------------------------------------------

"5) Vyhláška č. 304/2004 Sb., kterou se stanoví druhy a podmínky použití přídatných a pomocných látek při výrobě potravin, ve znění pozdějších předpisů.".

3. V § 4 odst. 2 písm. a) se slova "ve zvláštním právním předpise 8)" nahrazují slovy "ve zvláštním právním předpisu 8) nebo v přímo použitelném předpisu Evropských společenství 8a)".

Poznámky pod čarou č. 8 a 8a znějí:

------------------------------------------------------------------

"8) Například vyhláška č. 54/2004 Sb., o potravinách určených pro zvláštní výživu a o způsobu jejich použití, ve znění pozdějších předpisů, vyhláška č. 446/2004 Sb., kterou se stanoví požadavky na doplňky stravy a na obohacování potravin potravními doplňky.

8a) Například nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1925/2006 ze dne 20. prosince 2006 o přidávání vitaminů a minerálních látek a některých dalších látek do potravin, nařízení Evropského parlamentu a Rady (ES) č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 o údajích týkajících se potravin z hlediska jejich nutriční hodnoty a vlivu na zdraví.".

4. V § 4 odst. 2 písm. e) se za slova "zvláštní právní předpis 8)" vkládají slova "nebo přímo použitelný předpis Evropských společenství 8a)".

5. V § 4 odst. 2 písm. g) se za slova "zvláštního právního předpisu 8)" vkládají slova "nebo přímo použitelného předpisu Evropských společenství 8a)".

6. V § 9 se odstavce 8 a 9 zrušují.

Dosavadní odstavce 10 až 12 se označují jako odstavce 8 až 10.

7. V § 10 odst. 3 se slova "balicí plyny" nahrazují slovem "propelanty".

8. Příloha č. 1 zní:

"Příloha č. 1

Seznam alergenních složek

+---------------------------------------------------------------+

| obiloviny obsahující lepek (tj. pšenice, žito, ječmen, oves, |

| pšenice špalda, kamut nebo jejich hybridní odrůdy) a výrobky |

| z nich s výjimkou glukosového sirupu a dextrosy z pšenice *), |

| maltodextrinů na bázi pšenice *), glukosového sirupu |

| vyrobeného z ječného škrobu a destilátů vyrobených z obilovin |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| korýši a výrobky z nich |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| vejce a výrobky z nich s výjimkou lysozymu (získaného |

| z vajec) používaného při výrobě vína a albuminu (získaného |

| z vajec) používaného jako čiřidlo při výrobě vína a cidru |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| ryby a výrobky z nich s výjimkou rybí želatiny používané |

| jako nosič u vitamínových a karotenoidních přípravků |

| a aromatických látek a s výjimkou rybí želatiny nebo vyziny |

| používané jako čeřidlo při výrobě piva, cidru a vína |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| sójové boby (sója) a výrobky z nich s výjimkou zcela |

| rafinovaného sójového oleje a tuku *), přírodní směsi |

| tokoferolů (E306), přírodního D-alfatokoferolu, přírodního |

| D-alfa tokoferolacetátu, přírodního D-alfa tokoferolu |

| sukcinátu získaného ze sójových bobů, rostlinného oleje |

| získaného z fytosterolů a esterů fytosterolů ze sójových |

| bobů, rostlinný sterol ester vyrobený ze sterolů |

| z rostlinného oleje ze sójových bobů |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| mléko a výrobky z něj (včetně laktosy) s výjimkou destilátu |

| vyrobeného ze syrovátky, lacticolu a mléčného produktu |

| (kaseinu) používaného jako čiřidlo při výrobě cidru a vína |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| suché skořápkové plody, tj. mandle (Amygdalus communis L.), |

| lískové ořechy (Corylusavellana), vlašské ořechy (Juglans |

| regia), kešu ořechy (Anacardium occidentale), pekanové ořechy |

| [Carya illinoiesis (Wangenh.) K. Koch], para ořechy |

| (Bertholletia excelsa), pistácie (Pistacia vera), ořechy |

| makadamie a queensland (Macadamia ternifolia) a výrobky |

| z nich s výjimkou destilátů vyrobených ze suchých |

| skořápkových plodů a suchých skořápkových plodů (mandlí, |

| vlašských ořechů) používaných jako aromatické látky |

| v destilátech |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| celer a výrobky z něj s výjimkou silice z listů celeru |

| a semen celeru a celerového oleoresinu |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| hořčice a výrobky z ní s výjimkou hořčičného oleje a silice |

| a oleoresinu z hořčičného semene |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| sezamová semena (sezam) a výrobky z nich |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| oxid siřičitý a siřičitany v koncentracích vyšších než |

| 10 mg/kg nebo 10 mg/l, vyjádřeno jako SO2 |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| měkkýši a výrobky z nich |

| |

+---------------------------------------------------------------+

| vlčí bob (lupina) a výrobky z něj |

| |

+---------------------------------------------------------------+

*) včetně výrobků obsahujících tyto složky, pokud zpracování, kterým prošly, nezvyšuje úroveň alergie, kterou Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) stanovil pro příslušný základní produkt.".